Przed nami okres jesienno-zimowy, który dla wielu osób jest czasem przeziębień i grypy. Zazwyczaj zaczynamy interesować się naszą odpornością w momencie kiedy złapiemy przeziębienie a lepiej zapobiegać niż leczyć.
Jak wzmocnić odporność aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował i zwalczał choroby?
Przede wszystkim ważny jest dobry sen, unikanie stresu, aktywność fizyczna oraz dieta bogata w witaminy. Jadłospis wzmacniający odporność powinien być bogaty w witaminę C, zawierającą kwas askorbinowy, który pobudza do pracy układ odpornościowy oraz chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Dieta na przeziębienie powinna obfitować w cynk regulujący funkcjonowanie układu odpornościowego. Odnajdziemy go w orzechach, migdałach oraz rybach. Dobrym pomysłem jest suplementacja witaminy D3. Jej niedobór sprzyja infekcjom i pojawia się zazwyczaj w miesiącach mało słonecznych, ponieważ to właśnie promienie słoneczne wyzwalają w naszej skórze syntezę witaminy D. Warto wspierać odporność korzystając z naturalnych wyciągów roślin, warzyw i owoców. Soki i syropy są doskonałym dodatkiem do herbat lub wody.
Dzięki zdrowej i urozmaiconej diecie dostarczymy witamin i składników odzywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym układu immunologicznego.
O odporność należy dbać regularnie i przez cały rok. Dlatego warto rozpocząć działania wzmacniające odporność jak najwcześniej. Zmiana diety na zdrowszą, włączenie codziennej dawki ćwiczeń fizycznych i relaksacyjnych, rezygnacja z używek wpłyną pozytywnie na ogólny stan organizmu – kondycję, układ krwionośny, układ ruchu i samopoczucie.