Dieta ubogoresztkowa stosowana jest w chorobach przewodu pokarmowego. Ma na celu oszczędzanie jelita poprzez wyeliminowanie z pożywienia produktów spożywczych bogatych w błonnik, który działa drażniąco na błonę śluzową jelit. Wszystkie spożywane potrawy powinny być gotowane na wodzie i parze, duszone bez tłuszczu. Dietę ubogoresztkową stosuje się w chorobach zapalnych jelit: np. Leśniowskiego- Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, czy przed badaniem jelita grubego: kolonoskopią. Jest zalecana osobom cierpiącym na biegunki, zwężenie jelita, przewlekłe zapalenie trzustki, pęcherzyka żółciowego oraz kamicę nerkową.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 25-40 gramów błonnika w ciągu doby. W przypadku diety niskobłonnikowej trzeba ograniczyć tę ilość do 10-25 gramów, zwłaszcza w momentach nasilonych objawów choroby, które wiążą się z częstymi wizytami w toalecie.
Produkty zalecane do spożycia:
– oczyszczone produkty zbożowe, np. pszenne, czerstwe pieczywo, bułki pszenne, drobne kasze jasne, drobne makarony, biały ryż, płatki ryżowe, mąki pszenne,
– chude gatunki mięs oraz ryb,
– niskotłuszczowe mleko i przetwory mleczne,
– łatwo przyswajalne dla organizmu dojrzałe owoce najlepiej w postaci musów i przecierów,
– warzywa także w formie gotowanej,
– zupy przygotowywane na wywarze z jarzyn, niezabielane,
– woda mineralna niegazowana, soki owocowe i warzywne rozcieńczane,
Produkty przeciwskazane:
– nieoczyszczone produkty zbożowe, np. pełnoziarniste, razowe, świeże pieczywo, grube makarony, płatki owsiane i inne z pełnego ziarna, mąki razowe,
– tłuste gatunki mięs, wędlin, ryb
– tłuste sery,
– potrawy smażone na tłuszczu
– wszelkie słodycze, cukierki, batony dania typu fast food i inne posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu.
Pamiętajmy! Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety zalecana jest konsultacja z lekarzem.